Akrilfesték

Kreatív >Kreatív Hobby >Akrilfesték

Akrilfesték

akril hobbyfesték, akril művészfesték

Az akril festék egy gyorsan száradó festék: akril polimer kötőanyaggal kevert pigmentekből készült szintetikus festék. Az akril festékek vízben oldódók, nem kell hozzájuk külön oldószer, ám a száradás után abszolút vízállók! Attól függően, hogy az akrilfestéket mennyi vízzel hígítjuk, a kész képet az akril festés száradása után lehet hasonlítani egy akvarell- vagy olajfestményhez is.

Az akril festékek a típustól függően fényes akrilfestékek vagy matt akrilfestékek, vagyis fényes vagy matt felületet adnak száradás után, ám egyre gyakoribb a selyemfényű (félfényes vagy félig matt) kivitel is. Mattító szereket is adhatunk a festékhez a keverés során. Vagy művész is keverheti a különböző fényességű festékeket és / vagy médiumokat a különleges hatások eléréséhez.

Az akril festékek a típustól függően fényes vagy matt felületet adnak száradás után, ám egyre gyakoribb a selyemfényű (félfényes vagy félig matt) kivitel is. Mattító szereket is adhatunk a festékhez a keverés során. Vagy művész is keverheti a különböző fényességű festékeket és / vagy médiumokat a különleges hatások eléréséhez.Akril festékekről további tudnivalók

Még 100 éve is a művészek általában saját maguk keverték a festéket, ami lehetővé tette számukra, hogy elérjék a kívánt színárnyalatot és sűrűséget. Ma már megfelelő kötőanyagok és nyers pigmentek állnak rendelkezésre óriási választékban és olcsón, így a kézi keverés már nem praktikus.

Az akril festékek jellemzői könnyen módosíthtók akril médiumok (segédanyagok) vagy egyszerűen víz hozzáadásával. Akvarell és olaj festők is használnak a különböző médiumokat, ám az akril médiumok száma sokkal nagyobb. Az akril festéket lehet alkalmazni vékony rétegekben, amelyek hasonlítanak az akvarellekhez. Azt is meg lehet velük csinálni, hogy vastag festékrétegek kerülnek egymásra, így 3D festményt kapunk, amely igazából már szobrászat is.

Az akril festékeket használják hobbi festés célokra is, mint pl. vonat, autó, ház, stb. modellek festése vagy bútorfestésre is!.

A még nedves akril festék könnyen eltávolítható az ecsetekről és a bőrrős langyos (szappanos) vízzel, nem kell hozzá külön oldószer vagy tisztítószer.

 

Webáruház készítés