Kreativitás

2015.02.22 04:28
Kreativitás

Kreativitás

 

Kreativitás - definíció és meglátások

 

    KreativitásA kreativitás ténylegesen folyamat. Azt a folyamatot jelenti melynek során az új és fantáziadús ötleteket ténylegesen meg is valósítjuk. Természetesen nemcsak egy művész lehet kreatív, hanem bárki, az asztalos, a kertész, a hivatalnok, a háziasszony is. A kreativitást az jellemzi, hogy új módon érzékeljük a világot, megtaláljuk benne a rejtett mintákat, kapcsolatot teremtünk látszólag független jelenségek között; és természetesen az is, hogy megoldásokat találunk. A kreativitás tehát igazából két folyamat is: a gondolkodás folyamata, majd az alkotás-létrehozás folyamata. Ha megvan már az elképzelése, de azt nem követi a cselekvés, akkor megmaradunk a fantáziadús képzelet szintjén, de nem vagyunk kreatívak. A latin CREAT = alkot, létrehoz szó is erről árulkodik!

   
A kreativitás tehát az a folyamat, ami valami ténylegesen újat létre is hoz. A kreativitás szenvedélyt
igényel és elkötelezettséget. Ez hozza a figyelmünk középpontjába, azt ami korábban rejtve volt előttünk és rámutat az új irányra. Eredményképpen megtapasztalunk valami, megtapasztaljuk a fokozott tudatosságot: az extázist!

   
Egy termék, egy alkotás, egy műalkotás akkor kreatív, ha az új és megfelelő. Egy új termék, egy új műalkotás eredeti, s nem kiszámítható.  Minél nagyobb a koncepció, és minél inkább serkenti a további ötleteket és a vele való munkát, annál inkább kreatív a létrehozott termék, műalkotás.

    Magyarul alkotókészséget mondunk, ám ebben a szóban mintha csak a lehetőség volna benne, s a tényleges alkotó, létrehozó folyamat kevésbé - vajon a kreativitás szó fordításán vagy a wikipedia szócikken kellene módosítani?